Ældre end 100 år

En tur rundt i Martin Andersens imponerende samling på Tøstrupvej i Ådum viser, at ikke så få biler har passeret de 100 år. De står tæt i hallen, men alligevel sådan, at man kan komme rundt og se køretøjerne fra alle sider. Samlingen har gjort Ådum kendt vidt omkring, og for mange bilklubber og foreninger er den et trækplaster.

Ved byens seneste åbne dag i forbindelse med afsløring af ny kunst var der også åbent. Cirka 100 gæster kiggede indenfor den dag til en god oplevelse.

Deltager i løb

Martin Andersen fortæller gerne. Hvert køretøj har sin historie, og de står ikke kun til skue. Alle er køreklare og spændende at høre om. Ældst er den røde Cadillac fra 1903, som Martin og Tove har deltaget med i London-Brighton løbet for biler fra før 1905. De kan også berette om et kendt løb ’Styrkeprøven’ i Norge for biler fra før 1925. De kørte i år i den hvide Buick fra 1908 et løb på 63,8 km med start i Lillehammer.

Mange besøg i samlingen

Martin Andersens foretrukne bilmærke er Buick og mere end 20 af slagsen sætter deres præg på udstillingen.

Brandbilen, årgang 1915, er den ældste her i landet, som kan køre. Også i år er den blevet præsenteret i Tarm til et onsdagsmarked.

Martin Andersen ser det lidt som en forpligtelse at vise frem og skabe forståelse for den sindrighed og det håndværk, som gamle biler repræsenterer. Meget andet er der at kigge på og lytte til.

Der er andre køretøjer, vigtige reservedele, cirka 50 jukebokse, kataloger med mere. Alt er samlet siden 1972, da Martin og Tove kom til Ådum.