Sådan var Lina, Lene og Tina

Invitationen til en aften med Lina Sandell og hendes kendte sange blev godt modtaget. Cirka 150 mennesker kom og fyldte bænkene i Ådum kirke, da Charlotte Gjørup Pedersen kunne byde velkommen til Tina Lynderup, som ville fortælle om Lina Sandell, og til Lene Jensen ved klaveret.

Tina Lynderup fortalte først lidt om Lina Sandells sange, som ikke bare er svenske, men også en del af den folkelige og kristelige sang i hele Norden. I alt har Lina Sandell skrevet 1800 sange, men kun én, er med i Den danske Salmebog,’Ingen er så tryg i fare’

Solo- og fællessang

Til aftenens program var der valgt 13 sange, hvoraf to tredjedele var fællessang og resten solo. Tina fortalte, at Lina Sandell, som blev født i 1832 i præstegården i Fröderyd, var et svageligt barn og meget af tiden sad hos sin far i hans studereværelse.

Måske blev hende sange så trøstende på baggrund af de tragedier, hun oplevede i sit liv. Hun så sin far drukne på Vättern søen, hendes eneste barn døde ved fødslen. Selv kæmpede hun med en lungesygdom livet igennem. Hendes mand Carl Oluf Berg gik konkurs på grund af sin godhed.

Både kendte og nye melodier

Alligevel skrev hun som en af sine sidste sange: ’Jeg kan ikke tælle dem alle, de tegn på Guds godhed jeg fik.”

Sangtekster blev vist på lærredet, blandt andet: ’Kun en dag, et øjeblik ad gangen’, ’Alle dage han mig leder’ og ’At begynde med dig”.

Lina Sandell døde i 1903 i en alder af 71 år. Over tusind deltog i begravelsen. Hendes sange synges stadig og blev på bedste vis formidlet i Ådum kirke af Tina Lynderup og pianist Lene Jensen.