RAF-gravene på Ådum kirkegård

Et nyt skilt er kommet op ved indgangen til Ådum kirkegård fra Bindesbølvej. Skiltet markerer, at her er grave for soldater fra Commonwealth nationer. 

Fire engelske flyvere R.J. Barton, K.S. Hailey, A.P.G. Sindrey og A.G. Surtees blev begravet på Ådum kirkegård den 23. april 1943. Pastor Andersen foretog jordpåkastelsen. Gravstedet er lige inden for lågen.

De var med i et Royal Air Force fly, som blev ramt af granater fra en tysk natjager og styrtede ned cirka to kilometer nordøst for Ådum. Seks af den syv mand store besætning omkom. De øvrige to blev begravet i Esbjerg, og den overlevende døde i tysk fangelejr i 1945.

Krigsgravene fortæller historie

Kommissionen fra det britiske statssamfund er ansvarlig for vedligeholdelse af grave og krigsminder fra 1. og 2. verdenskrig og arbejder på at opstille så mange skilte som muligt for at gøre opmærksom på krigens ofre og historien bag.

Hans Vestergaards erindringer

I Ådum er nedstyrtningen blevet husket. Ikke mindst tømrermester Hans Vestergård værnede i sin tid om mindet af de omkomne.

Hans, der i 1943 var 6 år, boede med sine forældre og en søster på Gammelgård, Odderupvej 18 og fortalte: ”Jeg husker tydeligt, at vi midt om natten blev vækket af min mor, som sagde, at vi skulle op. Vi så fra vinduet, at der kom ligesom et stort Skt. Hansbål susende forbi”. Næste dag var han med sin far på marken ved Bjølbøl og så, hvor flyet var styrtet ned.(Hans Vestergaards erindringer på Ådum Sogns Arkiv).

Commonwealth-krigsminde

På befrielsesdagen, søndag den 5. maj, vil mange af kirkegængerne gå forbi RAF- gravene inden for hovedindgangen til Ådum Kirke.

Der er blomster og lys på gravstedet. Hans Vestergaards plancher, som med billeder og tekst beretter om hændelsesforløbet er sat op. Det sørger graveren Helle Bom for.