Fortælleaften på Lille Mølle

Aftenens fortæller var Hans Laurids Pedersen, som var inviteret til at fortælle om afgørende ting i sit liv. I sin indledning sagde Hans Laurids lidt om de overvejelser, han havde gjort ud fra emnet og opfordrede alle tilstedeværende til også at sætte sig og prøve inde i sig selv at fortælle sit liv og overveje, hvorfor man er blevet den, man er.
Hans Laurids præsenterede så Anne Kirk Larsen, organist i Ådum og Hoven kirker i fem et halvt år, og som ville spille til aftenens sange og i kaffepausen underholde på harmonikaen.

Opvækst i Brejning

Hans Laurids fortalte om sin opvækst på en gård i Brejning. Hans far var fra området og moderen fra Fyn. Der var to yngre søskende og karl og pige på gården. Forældrene kom sammen med alle i nabolaget, og Hans Laurids gjorde sig sine betragtninger af de forskellige. Det samme gjaldt om skoleforløbet, hvor han med god hukommelse og iagttagelse fortalte om lærere og de to præster i forbindelse med konfirmationsforberedelsen.
I realskolen i Spjald var det en lærer, som gav skubbet til, at Hans Laurids kom på teknisk skole og fik uddannelsen som mellemtekniker. Den førte videre til en ansættelse på Vestas i 1968 og et arbejdsliv der i 47 år og til sidst Dronningens Fortjenstmedalje i sølv og med krone.

Engagement

Hans Laurids var god til at spille håndbold, blev holdleder og allerede som 21-årig formand for Idrætsforeningen i Spjald. Foreningsliv har i det hele taget haft hans interesse siden.
I 1987 var Hans Laurids med til at starte Dejbjerglund Efterskole, som siden har været en stor del af hans liv. Han har været med i bestyrelsen i alle årene og er nu formand.
I 2000 kom Hans Laurids til Ådum, hvor han blev opfordret til at være i menighedsrådet og senere har overtaget formandsposten efter Johanne Olesen. Han var også inde på, hvad engagement indebærer i forhold til udfordringer, som opstår i sognene over for ny struktur inden for områdets kirker, tendenser i skolelivet og nye tilflyttere fra Østeuropa med mere.

Tre punkter for folkeligt liv

Det folkelige liv i sognet bæres af det sociale, fællesskab og samvær.
Undervejs var der gode råd til tilhørerne om, hvad man undervejs lærer af livet.
Efter kaffen kunne tilhørerne stille spørgsmål, og der kom både spørgsmål og kommentarer til den vidtspændende beretning.
Krista og Poul Erik Poulsen på Lille Mølle afholder fortælleaftnerne og glædede sig over god tilslutning til Anne Kirk og Hans Laurids Pedersens medvirken.