Indsats for den lille butiks eksistens

Deltagerne kom fra Ådum Købmand, Astrup Købmandshandel, Rækker Ml. Købmandsgaard, DagligBrugsen Lyne og Sdr. Bork Købmand.

Niels Møller Hansen, formand for Ådum Købmand, kunne forleden aften byde 40 medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer fra de lokale dagligvarebutikker velkommen til en kursus- og inspirationsaften i Astrup Aktivitetshus.

Deltagerne kom fra Ådum Købmand, Astrup Købmandshandel, Rækker Ml. Købmandsgaard, DagligBrugsen Lyne og Sdr. Bork Købmand.

Købmand Nanna Olesen, Astrup, havde sørget for et indledende traktement og senere aftenkaffe .

Tre timer strakte programmet sig over. Aftenens ”playmaker”, Mette Ullersted, engagerede deltagerne både gennem sit inspirerende budskab og inddragelse af tilhørerne til aktiv medvirken.

Formålet var at gøre både købmænd og de mange unge medarbejdere i butkkerne bevidste om deres job og de udfordringer, de står overfor i mødet med forskellige kundetyper.

Hvert bord blev bedt om at vælge tre typer og finde ud af, hvilken service disse ønsker, og hvordan den gives. Det kan for eksempel være at sige god dag med navns nævnelse, huske kundens cigaretmærke, rette spørgsmål til kunden, være interesseret i svaret, give øjenkontakt og lade kropssproget signalere energi.

Aftenens ”playmaker”, Mette Ullersted, engagerede deltagerne både gennem sit inspirerende budskab og inddragelse af tilhørerne til aktiv medvirken.

Mette Ullersted understregede butikkens funktion i nærmiljøet. En butik er et mødested, som styrker folks identitet som en del af et fællesskab. I butikken vedligeholdes venskaber, man føler sig hjemme, her bliver den enkelte kunde set, og her hører man om lokale begivenheder og opfordres: ”Kom og vær med!”

”Hvad er vi fælles om i en by uden butik?” spurgte Mette Ullersted, og gav svaret. ”Jo vi er fælles om at køre ud og ind af byen!”

Med engagement og ”cases” til deltagernes medvirken blev aftenen positiv og inspirerende. Mette Ullersted sluttede med opfordring til ”tre ting du kan gøre i morgen”, som hun selv var en levende illustration på – kropssproget, interessen og small talk’ens ædle kunst.

Niels Møller Hansen takkede for en humoristisk inspirationsaften, som var for både ansatte og bestyrelsesmedlemmer. Han opfordrede til at gøre brug af hinanden butikkerne imellem med gensidige besøg og udveksling af gode ideer.

Både Suzanne E. Ditlevsen og Poul Nystrup Christensen, LAG-koordinatorerne fra Ringkøbing-Skjern kommune, deltog i aftenen.

Pilotprojektet slutter den 31. juli, og derefter er det koordinatorernes opgave sammen med arbejdsgruppen at evaluere ud fra det indsamlede materiale og i løbet af efteråret at give en skriftlig formulering om detailhandelen i landdistrikter, som samles for hele landet og forhåbentlig får almen betydning og politisk interesse.