Det er langtfra ny viden, at købmændene i Ringkøbing-Skjern Kommunes landdistrikter er truet på levebrødet. Mange butikker har måttet dreje nøglen om, mens andre har måtte kæmpe for at overleve, men sådan behøver det ikke være.
En ny undersøgelse viser, at potentialet for lokale dagligvarebutikker til fulde er til stede. Det eneste der kræves er, at den lokale befolkning lægger en lidt større del af deres indkøb lokalt.
Derfor har Den Lokale Aktionsgruppe, LAG, i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune iværksat det nye projekt ”Gør din lokale butik til det første stop”. I alt fem købmænd er udvalgt til at udgøre spydspidsen i den nye satsning, og starten er allerede gået.
I april og maj måned tager foredragsholder og stifter af Ørskovgruppen, Gunnar Ørskov, rundt til kommunens lokalsamfund med en foredragsrække, der skal afdække de mange udfordringer og myter, der gør det svært for de lokale købmænd.
– Vi ser en lang række konkrete udfordringer for de lokale købmænd. Kunderne svigter dem, og lægger deres indkøb i de større byer. Nethandlen eksploderer, og udbudsregler tvinger lokale institutioner – som skolerne – til at lægge deres handel andetsteds. Men ud over de reelle udfordringer, så oplever vi også, at der florerer en lang række myter, som ikke er sande. Eksempelvis, at det nødvendigvis er dyrere, at lægge en lidt større del af sin handel lokalt, siger Gunnar Ørskov.
Og det er myterne, projektet vil til livs.
– Kundegrundlaget for de lokale købmænd er til stede. Og det betyder ikke, at al handlen skal lægges i den lokale dagligvarebutik, men det betyder, at vi skal udfordre vores vaner og traditioner. Det gælder både den enkelte butik, men også børnefamilien, der pr. automatik køber alle sine dagligvarer i Netto eller SuperBrugsen, siger Gunnar Ørskov, der er blevet nomineret som Danmarks mest inspirerende foredragsholder 2012.
Gunnar Ørskov fortæller blandt andet om, at livet er at vælge, også hvor man skal bo, om familie- og skolelivet, og om hvordan vi udvikler os sammen. Det handler altid om mennesker, der skal have indfriet deres forventninger.
LAG-koordinator Poul Nystrup Christensen tør derfor godt love en foredragsrække der både vil pirre og provokere lokalområdernes borgere og købmænd.
– Gunnar Ørskov er intet mindre end et lokalt koryfæ med et både nationalt og globalt udsyn. Det er ikke tilfældigt, at han er nomineret til Danmarks bedste foredragsholder, for han formår at skære ind til problemets kerne og dermed skabe pladsen til at tænke nyt. Han har en utrolig humor og en stor dybde, og jeg kan ikke tænke mig en bedre start på projektet, siger Poul Nystrup Christensen.
De fem købmænd der deltager i projektet er placeret i Astrup, Borris, Lyne – Sdr. Vium, Rækker Mølle og Ådum.
Kilde: Pressemeddelelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune