Maren Ludewigt / Årets udvekslingsstudent i Ådum

Siden august har Maren Ludewigt fra Waldkirch ved Freiburg, allersydligst i Tyskland, arbejdet som udvekslingsstudent i Ådum SFO og Idrætsbørnehave, hvor hun er faldet ualmindelig godt til.

På rekordtid har Maren lært dansk gennem undervisning en ugentlig dag og aften på Sprogskolen i Skjern, i omgangen med børnene og i samværet med værtsfamilien, Jytte Bjørslev og Hans Laurids Pedersen i Ådum.

Maren Ludewigt med Jacob og Daniel

Maren har gået på gymnasiet i Waldkirch og blev student i sommers. En kusine gav hende det råd ikke straks efter eksamen at gå videre med et studium, og mange af hendes venner har da også taget sig et friår, de fleste i udviklingslande. Men Maren havde lyst til at blive i Europa, for hun føler sig som europæer. Skolen i Waldkirch var som flere skoler her i landet med i Comenius-projektet til udvikling af elevers kendskab og forståelse for sprog og kulturer i Europa.

Maren søgte mod nord. For når hun efter planen begynder at studere medicin fra oktober 2012, bliver det på universitetet i Kiel. En stor del af hendes familie bor i Nordtyskland.

I gymnasieårene har hun været medarbejder i Den katolske Kirkes juniorarbejde for 12-15 årige og syntes nu, da muligheden bød sig gennem Ådum Børneunivers, at det kunne være spændende at arbejde med mindre børn.

Kristian, Mathilde og Maren

 

Det har hun absolut ikke fortrudt. Børnene er de bedste sproglærere, understreger hun. Hun holder af dem, og det er tydeligvis gensidigt

I december har det været spændende for Maren at opleve de danske juletraditioner i Ådum Børneunivers, på julemarkeder og ved julefrokoster. Selve julen fejres sammen med værtsfamilien. Maren venter med at rejse hjem til den første uge i nytåret, hvor hun sammen med sine forældre og tre yngre søskende rejser på skiferie i Schweiz.

Julen i det sydtyske er noget anderledes. Maren fortæller om juleaften i deres familie, at først er de i kirke, hvor børn spiller krybbespil. Når familien kommer hjem, går børnene ovenpå på værelserne og venter på klokkelyd som signal til, at de må komme ned i stuen og se træet, som de ikke går rundt om, men sætter sig om og synger julesange til guitarspil. Gaverne pakkes ud, inden kødet, den tyske nationalret ”Sauerbraten”, tilberedes på Hot Stone og nydes med ris og tilbehør.

Maren forventer sin families besøg i Ådum i foråret. Dels har hun fødselsdag, dels er hun med på aspirantholdet i Skjern, idrætshold, volleyball og Pilates i Ådum. Hver mandag hjælper hun med børneidræt også i Ådum. Hun kunne godt tænke sig, at forældrene skulle se de gymnastikopvisninger, som hun derfor kommer med til.