Stald Tanholm

Tvillingerne Hennes og Mauritz på Tanholm, som blev født der den 17. juni 2008

Laust med Mauritz og Gitte med Hennes

For godt tre år siden (den 17. juni 2008) kom to velskabte Dansk Varmblods tvillingeføl til verden på ”Stald Tanholm” i Ådum.

Det var lidt af en sensation, idet det er sjældent med tvillingefødsel for heste, og når det sker, er den ene som oftest for lille til at overleve. Men begge viste sig at være både sunde og levedygtige.

Både Hennes og Mauritz, som de hedder ud fra stedets tradition med at bruge ”tøjnavne”, har udviklet sig til et par flotte heste. Her i sommertiden går alle hestene ude, og Hennes og Mauritz går i hver deres indhegning. Det har ellers været svært at få dem skilt ad, fortæller Gitte og Laust Fredslund, datter og far, som driver stutteriet. Denne sommer følges Hennes og Mauritz ikke ad, og det befinder de sig med. Ved tidligere års forsøg på at skille dem, er de simpelthen brudt gennem indhegningerne for at komme sammen. Så to gange er det blevet opgivet, men nu er de afvænnet.

Hingsten Mauritz er den først fødte og lidt senere fulgte den lidt større hoppe Hennes. Hennes er stadig den største og er tilredet, mens Mauritz er ved blive det. Generelt skal tilridningen helst være klaret ved fire års alderen. Tvillingerne er lidt lavere end de øvrige heste og begge meget fine juniorheste med tre funktionelle gangarter. De vil uden tvivl blive lagt mærke til på kårings- og stævnepladserne.

Laust med tvillingernes mor Claire og føllet G-star

Tvillingernes mor Claire er stadig RDS (Ridekåret Dansk Stambogsført) DV-avlshoppe på Tanholm, og i år nedkom hun med hingsten G-star den 17. maj.

Både Gitte og Laust Fredslund taler med begejstring om deres heste. Hestebestanden er vokset støt de seneste år, og i takt med, at kvaliteten af avlen er steget, er interessen blevet bestyrket.

Gitte har interesseret sig for heste, så længe hun kan huske. Hun står for ridning og træningen af hestene med stor vægt på, at hestene har det godt. De bliver trukket med, striglet, får løftet hovedet m.m. Gitte giver rideundervisning. For små hesteinteresserede, især piger melder sig, er der fire ponyer at ride på.

I Rytterstuen kan man hygge sig sammen med mulighed for også at få tørsten stillet.

Gitte med Hennes

Gitte har deltidsarbejde hos Skjern Å Dyrlægerne som hestesygeplejerske og klinikassistent, en god baggrund for hendes egen virksomhed.

Laust Fredslund er altmuligmand på Stald Tanholm. Tidligere drev han gården med malkekvæg. Nu driver han planteavl og skaffer der ved korn, halm og hø til hestene, og det slår til året igennem. Han tager han sig af det daglige staldarbejde og vedligehold inde og ude.

Han sørger for gode forhold for hestene. Der er hyggeligt i stalden med den brede staldgang, og når hestene er ude, har de altid mulighed for at søge i læ for fluer og bremser. Hvorimod han har bemærket, at regn ikke generer hestene.

Selv deltager Laust Fredslund ikke i konkurrencer, men hans hest gør og har vundet to rosetter. Spændingen oplever han, for han er med som chauffør og staldkarl.

Men Gitte Fredslund er konkurrencerytter. Rosetter og sløjfer på væggen vidner om, at hun placerer sig godt ved konkurrencerne, som hun deltager i landet rundt.

Stald Tanholm ligger lidt nord for Ådum og tilbyder stedets gode faciliteter til undervisning. Heste og ponyer kan græsse og opstaldes her. Desuden er der udlejning af hestetrailer.

Er man interesseret i Dansk Varmblods heste, kan man være sikker på at få en god og solid vejledning på stutteriet både med hensyn til køb, pasning og avl, da det er tydeligt at både far og datter brænder for hestene.

Gitte og Laust Fredslund udbyder heste til salg og er garanter for, at de er født og opvokset under de bedste betingelser.