Fra Befrielsesdagen den 5. maj 2011

 

Det var en spændende oplevelse at se og høre det ene af de to fly, der er tilbage fra krigens tid, passere over Ådem. På flyets side var det runde skjold med de allieredes farver. Nogle af de ventende havde et sådant skjold med og satte det op ad kirkegårdsdiget.

Maskinen passerede Ådum kirkegård den 5. maj kl.14.30. Flaget var hejst ved kirken, og begivenheden var lidt af et tilløbsstykke. Cirka et halvt hundrede mennesker ventede ved kirkediget, på kirkegården eller parkeringspladsen.

To repræsentanter fra Hjemmeværnet stod ved flyvergraven og gjorde honnør, mens flyet passerede.

Et RAF-fly blev den 29. april 1943 ramt af granater fra en tysk natjager. Det styrtede ned ved Lille Mølle på Rosendalvej.

6 af de 7 besætningsmedlemmer omkom. Fire af dem ligger begravet på Ådum kirkegård, to af de dræbte tog tyskerne med, og de blev senere begravet i Esbjerg. Den overlevende døde i en tysk fangelejr den 30. marts 1945.

Historien blev levende, da det gamle fly fløj hen over stedet, hvor soldater mistede livet, og over graven, hvor fire af dem ligger begravet.