Johann Rickers leder studieturen til tre kirker

IMG_4181 l b

Fra venstre Johann Rickers og Torill Kristensen i Tamdrup kirke

Vestjysk Kirkehøjskole afsluttede sæsonen med en studietur til tre udvalgte kirker for at se på kirkens billeder i romansk stil, barok og rokoko.

IMG_4212 lb

Udsmykningen i Engum kirke studeres

De cirka 40 deltagere i busturen fik en indholdsmættet dag. Skolens forstander Torill Kristensen, Tarm, bød velkommen på bestyrelsens vegne og overlod mikrofonen til Johann Rickers, Ådum, som turleder og fortæller.

Et gyldent alter fra omkring år 1200

Det første kirkebesøg var Tamdrup kirke, højt beliggende med storslået udsigt, som kom til sin ret med naturen i nyudsprungen pragt. Også kirken var stor, bygget i 1100-tallet i romansk stil.

Johann Rickers fortalte om dens historie, og interessen samlede sig om ”det gyldne alter”, som er en kopi, idet orginalen er på Nationalmuseet. Rickers fortalte især om de første 7 af i alt 29 relieffer. Disse beskrev, hvordan Danmark blev kristnet og viste Harald Blåtands dåb og præsten Poppo, som bærer jernbyrd.

Kirke og slot

Nørup kirke på den jyske højderyg ligger hævet over Engelsholm slot og sø. Konfirmandstuen i præstegården var åben, og her nød deltagerne den medbragte frokost, inden Johann Rickers viste kirken, hvor skiftende godsejere har sat deres præg, så den indvendigt fremstår i barok stil fra omkring 1730.

Her talte kirken et overdådigt billedsprog med store figurer på alter og prædikestol, vogtende keruber ved korindgangen, en højt hævet herskabsloge og prægtige meditationsbilleder på begge sider af midtergangen.

Rokokostil med elegance

Engum kirke var dagens sidste, og her blev fortalt om rokokostilen, som stammer fra omkring 1760. Det var tydeligt at se dens lethed i hele inventaret med småblomster, akantusblade og ikke mindst muslingeskaller. Dem nævnte Johann Rickers som kendetegn.

På Sønder Omme Kro var der middag klar, og den blev nydt i hyggeligt samvær efter dagens mange indtryk.