Johann Rickers’ bog om et gyldent alter netop udkommet

Johan Rickers med den nye bog om Sahl kirkes gyldne alter, som sælges på lørdag den 10. november til arkivernes dag.

”SAHL – et gyldent alter i Vestjylland ” er netop udkommet på Forlaget Uhrskov.

Forfatteren Johann Rickers har beskrevet det gyldne alter i Sahl kirke, som ligger mellem Holstebro og Skive. Det er det mest komplette og rigest udformede gyldne alter i Norden og fremstillet omkring år 1200.

Med denne enestående håndbog har forfatteren skabt et uvurderligt hjælpemiddel til forståelsen af alteret i detaljer og som helhed.

Inspirerende tur

Ideen til bogen har Johann Rickers haft, siden han for tre år siden var turleder for Vestjysk Kirkehøjskoles besøg i Stadil, Borbjerg og Sahl kirker, som har gyldne altre eller dele heraf.

Interessen for disse pragtfulde, gamle altre blev stærkere, og notaterne fundet frem. Johann Rickers bor i Stoustrup Skolesammen med sin kone Bodil, som deler hans interesse for kirker, og sammen har de besøgt utallige kirker rundt i hele landet.

I den gamle skolestue har Johann Rickers indrettet sit arbejds- og studereværelse. Han nyder at kunne sidde og skrive her og brede bøger og opslagsværker ud, som han har brug for undervejs, mens han skriver. Denne foreløbig sidste bogudgivelse er nummer otte i rækken.

Arbejdet med bogen

Det tager et halvt år at skrive en bog, fortæller Johann Rickers. Fremgangsmåden var også denne gang som tidligere. Notaterne blev fundet frem, og manuskriptet skrives i hånden på A4 ark og rettes til i flere omgange, inden det ligger klar til, at han kan sætte sig ved computeren og skrive ind.

Fotos til bogen er hans egne og i farver, så guldet træder frem, belagt som det er på kobber, enestående formet i 1000-årigt håndværk. Forsidebilledet af Kristus i ovalt felt med krystaller omkring er unægtelig en pragtside.