Troens ord – Skriften på væggen

Sognepræst Ingrid Lisby Schmidt, Esbjerg udstiller på Rosendal Galleri, Ådum fra lørdag den 27. august

Foromtale:

Når Rosendal Antik og Galleri åbner for en ny udstilling på lørdag er det ikke kunst i gængs forstand, som det plejer at være. De udstillede olietryk med bibelsk motiv viser jævne folks udsmykning i stuerne fra begyndelsen af sidste århundrede. Hovedvægten i de udstillede billeder er dog lagt på indramninger af ”troens ord”, som kom fra bogen og op på væggen, efter at de gudelige vækkelser fra 1800-tallet var gået hen over landet.

Ordsprog og slogans bruges stadig som en del af vores danske kultur. Den kristelige folkebevægelse havde også brug for rammende fyndord, som fortrinsvis blev hentet fra Bibelen, Salmebogen og sangbogen ”Hjemlandstoner”. Disse blev kunstfærdigt broderet, smukt indrammet og hængt på væggen.

Ingrid Lisby Schmidt med nogle af de ophængte ”livsord

Udstilleren sognepræst Ingrid Lisby Schmidt, Treninghedskirken i Esbjerg, har samlet indtil videre over 140 broderede billeder af den slags, syet over en årrække fra omtrent 1870 til 1930. Ideen fik hun gennem erindringen om sin farmor og farfars stuer i Lemvig, hvor en række af den slags billeder hang. Disse billeder er for længst gået tabt, men ikke mindet om dem.

Interessen fik hende til for femten år siden at begynde at samle på disse ”Troens ord”, som hun kalder billederne. Mange har hun fået foræret af folk, som ved, at hun samler, nogle er købt på loppemarkeder, i genbrug eller Antikforretninger, bl.a. på Rosendal Antik, hvor hun er en af Jørgen Olsen og Keld Kristiansens trofaste kunder.

Et af Ingrid Lisby Schmidts foretrukne billeder har teksten ”Gud er kærlighed” og er broderet med hvid tråd i fladsyning og kontursting på rødt uldent stof. Det har et usædvanligt lille og fint format. Hun var godt tilfreds med dette unikke, ”cykelkurvs-passende” køb på et loppemarked i Asnæs, som hun kom forbi på cykel.

Et stort billede i guldramme med Fadervor broderet i gylden tråd på sort stof i bibeloversættelsen fra 1819 blev købt på Vorbasse Marked, og hun fik en sort affaldssæk at bære det derfra i.

 

Billederne, som nu fylder væggene på Rosendal Galleri, præsenterer kun en del af Ingrid Lisby Schmidts samling, men hun har forskellige udtyksformer med, der ud over billederne omfatter platter, broderede vægstykker og indsamlingsbøsser til Ydre Mission.

Ved ferniseringen på lørdag kl.14 vil Ingrid Lisby Schmidt være til stede og kunne besvare spørgsmål om de enkelte billeder. Hendes bog om samlingen: ”Troens ord” er der mulighed for at købe og få signeret.

Udstillingen på Rosendal Galleri vil kunne ses i åbningstiden fredag, lørdag og søndag fra kl. 11.00 til 19.00 frem til den 9. oktober.