Om hundetræning og formålet bag

Jørn Sørensen på Tøstrupvej i Ådum kører flere aftener om ugen og ofte i weekenderne til træning med sine schæferhunde: Cookie, Igor og Ikon.

Mange kilometer tilbagelægges, når han efter endt arbejdsdag på slagteriet i Herning kører til Varde, Silkeborg eller en af de andre klubber for hundetræning i det midtjyske for at give hundene den bedste træning.

I weekenderne er der forskellige konkurrencer eller udstillinger for eksempel i Herning, Ringkøbing eller længere væk, som Jørn Sørensen deltager i, eller det kan være til Danmarksmesterskaber, hvor han skaber og udbygger kontakter til andre hundeejere.

Ved Danmarksmesterskaber ligger Jørn Sørensen helt i toppen med placering af sine hunde.

Jørn Sørensens arbejde er meget målrettet og udholdende. Selv om det ikke er noget, han har taget kursus i, falder det ham helt naturligt at anspore udøverne til at præstere deres bedste.

Det gjaldt også, da han i mange år trænede sønnen Dennis i svømmehallen i udspring. Dennis Nybro Sørensen nåede helt til tops inden for dansk udspring og opnåede endda at blive verdensmester i New Zealand.

Jørn Sørensen fortæller, at det formål, han har med sin hundetræning, er at videreudvikle schæferhunde til de bedste inden for politi, forsvar og militær. Han fortæller som eksempel på schæferens sporsans, at en politibetjent i Herning med sin hund fulgte og fandt en indbrudstyv efter 10 km i byen på asfalt og senere kornmarker, men hunden sporede altså tyven.

I dagligdagen går Jørn og snakker med sine hunde og går på sporarbejde med dem på velvillige naboers marker. Der findes ikke dygtigere hunde til sporarbejde end netop den race Hundene animeres ved, at de får belønning, når de følger de udlagte spor, hvis da ikke naboens snedige kat forinden har taget pølsen.

Hundene trænes inden for tre discipliner, så ud over sporabejdet trænes lydighed og forsvarsarbejde.

Lydigheden opøves i Jørns daglige arbejde og samvær med hundene for at fremelske lydighedsgenerne og hele tiden udvikle hunden til at blive bedre.

Forsvarsarbejdet trænes i samarbejde med andre hundeinteresserede ved den ugentlige deltagelse i klubber, hvor figuranter optræder som voldsmænd, og hundens anlæg igen forbedres og skærpes.

Både politi og forsvar er meget interesserede i denne frivillige indsats, som disse hundeelskere lægger for dagen for at få brugshunde til avl. Kennelerne bruger kun hunde med de bedste egenskaber til avl, og politiet køber altid hvalpene fra kenneler.

Rigtig mange schæferhunde kommer til militæret, som også køber fra kenneler. Mange bombehunde fra Danmark er sendt til Afghanistan sammen med deres fører. Disse sprængningshunde kan finde sprængstof. Der er et gennemgående stof, de kan lugte i sprængstoffet.

Jørn Sørensen understreger, at avl af schæferhunde er en kombination af dygtige avlere og hundetrænere, så man fremelsker de standarder, der er vigtige for politi og militær. Når Jørn Sørensen træner så meget, som han gør, er det for at vise, at det avlsarbejde, som kennelerne gør, holder i virkeligheden, og at racen fortsat forbedres.

— Artiklen er tidligere bragt i Ringkøbings Amts Dagblad —